Piano’s en vleugels gaan zeer lang mee. Dat is bekend.

Vijftig jaar voor een instrument van een goed merk is een normale levensduur, mits goed onderhouden. Een goed onderhouden topmerk piano of vleugel gaat vaak nog langer mee. Maar eens komt er een moment dat zich problemen gaan voordoen. In veel gevallen blijkt het dan om een versleten instrument te gaan.

Na zo’n 60 à 70 jaar is meestal de veerkracht uit de zangbodem, de besnaring vertoont roestvorming, het houten stemblok is uitgedroogd of gescheurd, de bevilting en het leer is versleten, enz.. Zo mankeert er nogal wat aan zo’n eerbiedwaardig oudje. Maar eerbiedwaardig of niet, zo’n piano (soms met een prachtige kast) heeft meestal geen enkele waarde meer. Misschien heeft zo’n piano nog wel emotionele waarde, maar zoals u weet is die waarde nooit in geld uit te drukken.

Wat zou het fijn zijn als de oude piano, waar oma nog op heeft gespeeld weer zo’n klank krijgt als vroeger. Stel dat het zou kunnen!

In de meeste gevallen kan een piano of vleugel door ons worden gerepareerd of gerestaureerd.

Heeft u er al eens aan gedacht om Versteeg piano- en vleugeltechniek een oordeel te laten geven over het instrument en de restauratiemogelijkheden? Vragen staat vrij. Doen!

Voordat we aan de slag gaan kijken we eerst wat mogelijk is. Soms mankeert er slechts weinig aan het instrument en betreft het alleen wat achterstallig onderhoud. Revisie is dan voldoende. Het kan ook zo zijn dat er een grotere ingreep nodig is. Ook dat is vaak mogelijk. Versteeg piano- en vleugeltechniek heeft de kennis in huis en maakt gebruik van de juiste materialen om uw instrument weer in authentieke staat te brengen.

Anders dan bij reparatie en revisie ligt bij restauratie de nadruk op het zoveel mogelijk toepassen van de originele gebruikte technieken en materialen. Als het toepassen van nieuwere technieken of materialen uiteindelijk resulteert in een beter instrument wordt dit wel aangegeven.

Snaren worden op de exacte maat gesponnen. Scheuren in zangbodems worden gespied. De zangbodem wordt op druk gebracht en gelakt. Kammen worden gerepareerd of vervangen. Hamerkoppen, dempers en vangers worden vervangen of opnieuw van vilt of leer voorzien. Invoeringen worden van nieuwe bevilting of leder voorzien. Toetsbeleg wordt hersteld, vervangen, gebleekt en gepolijst. Pianokasten worden opnieuw gelakt, gepolitoerd of gespoten. Kortom, vrijwel alles is mogelijk.

Aarzelt u niet, vraag ons gerust eens langs te komen om vrijblijvend een offerte te doen.

U kunt nog lang plezier hebben van uw instrument! Het resultaat is een perfect spelend instrument en een blijvende herinnering aan de vroegere bespeel(st)er!

  • Repareren
  • Reviseren
  • Restaureren