Wilt u in ons sterk wisselende klimaat uw instrument in goede conditie houden dan is twee keer per jaar stemmen een absolute noodzaak. Alle piano’s en vleugels, nieuw of oud, moeten regelmatig worden gestemd.

Bij een nieuw instrument, jonger dan 5 jaar, is het raadzaam en beter voor de piano om deze extra vaak te laten stemmen. Bijvoorbeeld drie of vier keer per jaar.
In de eerste jaren zit er nog enige rek in de besnaring en de diverse houten onderdelen zijn nog niet voldoende uitgewerkt. Het instrument moet zich nog stabiliseren. Hoe vaker het instrument in de beginperiode wordt gestemd, hoe stabieler en mooier de toon wordt.

Ook geldt in het algemeen dat als de kwaliteit van de piano toeneemt, er vaker gestemd moet worden. Dit klinkt enigszins vreemd, maar bij een kwalitatief hoogwaardiger instrument is de zangbodem flexibeler, waarmee meer boventonen duidelijker hoorbaar worden. En daarmee gevoeliger voor schommelingen in toonhoogte door veranderende luchtvochtigheid.
Daarbij komt dat de toon “schoner” is (minder storende bijklanken), waardoor je onregelmatigheden sneller hoort. Vaker stemmen is dan gewenst.
En een goed gestemde piano geeft beslist meer speelplezier.

Het stemmen door de vakmensen van Versteeg piano- en vleugeltechniek wordt gedaan door pianostemmers die tevens technicus zijn. Standaardwerk is het zeker niet. Wij vinden dat het goed onderhouden van uw instrument niet alleen moet bestaan uit stemmen, maar ook uit goed mechanisch onderhoud.
Vaak wordt vergeten dat zonder een goed functionerend piano- of vleugelmechaniek, er nooit een optimale stemming kan worden verkregen.
Elke keer dat de specialisten van Versteeg piano- en vleugeltechniek bij een piano of vleugel komen om te stemmen, wordt het instrument geheel nagelopen. Niet alleen wat de stemming betreft, maar ook de afregeling wordt gecontroleerd en indien nodig gereguleerd.

Het stemwerk is inclusief kleine reparaties zoals het lopend maken van een trage toets, het oplossen van een slingerende hamerkop, het richten van een hamerkop, weghalen van piepende bijgeluiden, afstellen van slecht werkende pedalen, het verbeteren van de toetsaanslag, enzovoort. Ook klein reguleerwerk valt hieronder.
Meestal worden dergelijke handelingen tijdens het stemmen door onze stemmers niet eens genoemd omdat het voor hen vanzelfsprekend is. Zij zorgen ervoor dat uw instrument naar behoren blijft functioneren. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat uw instrument al in een redelijke staat moet verkeren.
Grote reparaties zijn, zoals u zult begrijpen, niet gratis. Een bezoekje tussendoor, om een kleinigheid aan uw instrument op te lossen, wordt doorgaans niet in rekening gebracht.

Onze vakmensen staan altijd voor u klaar!

Over het algemeen wordt er in gelijkzwevende temperatuur gestemd uitgaande van de A440 de standaard concerthoogte. Uiteraard kan er op verzoek ook op een andere toonhoogte of in een andere klassieke stemming worden gestemd.

Het stemmen is vakwerk. Een vak dat bij Versteeg piano- en vleugeltechniek is uitgegroeid tot een specialisme. Niet voor niks hebben we een zeer goede naam op dit gebied.
Ook met de komst van de digitale stemcomputers blijft goed stemwerk een ambachtelijk vak wat zonder goede stemtechniek en een goed getraind oor een onmogelijke opgave is. De digitale stemcomputers worden uitsluitend toegepast ter ondersteuning van het voorbereidende stemwerk, stemmen op het gehoor blijft onmisbaar voor een goed resultaat.

  • Stemabonnement
  • Klein onderhoud