Pianostemmen is een onderdeel van het periodiek onderhoud. Maar om uw piano of vleugel in optimale conditie te houden is er meer nodig dan alleen het pianostemmen. Bij elke stembeurt wordt ook de regulatie door onze stemmers gecontroleerd en indien dit nodig is gereguleerd. Dit hoort volgens ons bij het normale stemwerk.

Echter kan het zijn dat het instrument erg veel achterstallig onderhoud heeft of de luchtvochtigheid extreem gewisseld heeft. Als regulatie hierdoor niet meer mogelijk is, of omdat normale slijtage dit onmogelijk maakt, is misschien een mechaniekbeurt noodzakelijk,
Bij normaal gebruik wordt gemiddeld bij de piano of vleugel eens in de vijf tot tien jaar een mechaniekbeurt uitgevoerd.

Door het inslijten van de hamerkoppen, gaat de toon en klank van het instrument achteruit. Door slijtage van het vilt bij de asjes, wat dient als lager, of het vilt in het klavier, ontstaat speling. Een goed speelgevoel en toucher ben je dan gedeeltelijk kwijt.
Een topklasse piano of vleugel verliest hierdoor aan klank- en speelkwaliteit en is z’n superieure toon kwijt.
Door het mechaniek een grote beurt te geven, herstel je deze vorm van slijtage en kan de toon weer klinken zoals die oorspronkelijk was. Ook is de speelaard weer prettig, als vanouds. En kan de piano of vleugel weer optimaal gestemd worden.
Zeker iets om te overwegen, wanneer u de indruk heeft dat de toon van uw piano of vleugel harder of matter is geworden, onregelmatig klinkt, of taai speelt. U zult versteld staan van het resultaat. Ook zult u zich afvragen waarom dit nooit eerder is gedaan. Wat een gemiste kans.
Voor de kosten hoeft u het niet te laten.

  • Stemabonnement
  • Klein onderhoud